Guide: Surfa

Ringa: För att ringa "vanliga" telefonsamtal med mobiltelefon eller smartphone behöver du ett SIM-kort. Det är ett litet kort i plast som du antingen köper som kontantkort, exempelvis i en vanlig kiosk, eller genom att du tecknar ett abonnemang för en längre tid (exempelvis 12 eller 24 månader). Ofta ingår det fria, eller i alla fall stora mängder, samtal och sms. Ibland ingår även vissa typer av utlandssamtal.


Mobiloperatörer

A3 Ⓐ ³

Comviq Ⓐ Ⓚ ²

Fello Ⓐ ¹

Halebop Ⓐ Ⓚ ¹

Hallon Ⓐ ⁴

MyBeat Ⓐ ¹

Tele2 Ⓐ ²

Telenor Ⓐ Ⓚ ³

Telia Ⓐ Ⓚ ¹

Tre Ⓐ Ⓚ ⁴

Vimla Ⓐ ³


Symbolbeskrivning

Ⓐ = Säljer abonnemang

Ⓚ = Säljer kontantkort

——————————

¹ = Använder Telia-nätet

² = Använder Tele2-nätet

³ = Använder Telenor-nätet

⁴ = Använder Tre-nätet


SIM-kort: När du köper ett SIM-kort brukar det "sitta fast" i ett större kort som liknar ett vanligt betalkort. Poängen med det är att du ska kunna "trycka ut" den storlek som passar i just din telefon. Äldre mobiltelefoner brukar exempelvis använda Mini-SIM (25×15 mm), vilket är den största varianten, och nyare smartphones brukar använda mellan-storleken Micro-SIM (15×12 mm) eller den minsta varianten som kallas Nano-SIM (12,3×8,8 mm).

Guide: Surfa

Samtalstjänster: Det går också att ringa på många "alternativa" sätt, exempelvis med smartphone-appar, och då behöver du enbart tillgång till internet. Många av dessa tjänster erbjuder även videosamtal där du och den du pratar med kan se varandra live, förutsatt att det finns kameror på enheterna som ni ringer ifrån.


Appar

FaceTime

Google Hangouts

Messenger

Skype

WhatsApp


——————————

Uppdaterad: 200217