Guide: Surfa

Surfa: Internet finns i flera former. Via "luften" kan du antingen använda internet som ingår i ditt mobilabonnemang eller kontantkort, eller så kan du ansluta till ditt eget hemma-wifi eller någon annans öppna wifi-nätverk. Om du surfar på en dator kan du antingen koppla upp dig trådlöst via wifi eller genom att "dela" surfen som du har på mobilen. Äldre laptops och stationära datorer kan ofta även kopplas direkt med sladd från vägguttaget.  


Abonnemang/kontantkort: Nästan alla mobilabonnemang/-kontantkort innehåller både telefonsamtal/sms och någon form av surf, antingen helt obegränsad eller som en slags "pott" som måste fyllas på när den tar slut. I Sverige finns många mobiloperatörer. De flesta har liknande erbjudande och kvalitet på sina tjänster, men de skiljer sig åt gällande månadskostnad, mängden surf som ingår och längden på bindningstiden.  


Mobiloperatörer

A3 Ⓐ ³

Comviq Ⓐ Ⓚ ²

Fello Ⓐ ¹

Halebop Ⓐ Ⓚ ¹

Hallon Ⓐ ⁴

MyBeat Ⓐ ¹

Tele2 Ⓐ ²

Telenor Ⓐ Ⓚ ³

Telia Ⓐ Ⓚ ¹

Tre Ⓐ Ⓚ ⁴

Vimla Ⓐ ³


Symbolbeskrivning

Ⓐ = Säljer abonnemang

Ⓚ = Säljer kontantkort

——————————

¹ = Använder Telia-nätet

² = Använder Tele2-nätet

³ = Använder Telenor-nätet

⁴ = Använder Tre-nätet


SIM-kort: Med ditt mobilabonnemang/-kontantkort får du ett SIM-kort, vilket brukar "sitta fast" i ett större kort som liknar ett vanligt betalkort. Poängen med det är att du ska kunna "trycka ut" den storlek som passar i just din telefon. Äldre mobiltelefoner brukar exempelvis använda Mini-SIM (25×15 mm), vilket är den största varianten, och nyare smartphones brukar använda mellan-storleken Micro-SIM (15×12 mm) eller den minsta varianten som kallas Nano-SIM (12,3×8,8 mm).


Guide: Surfa

Hemma-internet: Alla som har internet knutet till hemmet får det oftast via ett uttag som är kopplat till en fiberkabel (går snabbast, men finns inte överallt) eller via telefonjacket (ofta kallat ADSL). Antingen kopplar du ditt internet med sladd (kallas nätverkskabel) direkt från uttaget till den enhet som ska använda det (exempelvis en dator) eller så kopplar du sladden till en router som “skickar vidare” ditt internet trådlöst via luften, vilket alltså är det som kallas wifi.


Internetleverantörer
Bahnhof
Boxer
Bredband2
Com Hem
IP-Only
Tele2
Telenor
Telia


5G-nätet: 5G "finns inte" i Sverige än, men gissningsvis kommer det börja etableras kring årsskiftet 2020-2021 (sannolikt först hos företag och i städer). Surfen kommer gå extremt snabbt. Den kommer gå så snabbt och vara så pålitlig och "stabil" att internet för första gången kan användas till många nya saker, exempelvis uppkopplade prylar. En ytterligare fördel med 5G är nämligen att det kommer "få plats" fler prylar som samsas om surf-utrymmet samtidigt.


Förkortningar: 5G är en förkortning för “femte generationens mobilsystem”, men egentligen betyder det inget särskilt. Det är bara ett sätt att döpa stora steg i utvecklingen av mobil och surf. 5G kommer alltså vara enormt mycket snabbare än 4G, som de flesta använder idag.


1G: Telefonsamtal
2G: Telefonsamtal och SMS
3G: Telefonsamtal, SMS och surf
4G: Telefonsamtal, SMS och snabbsurf
5G: Allt ovan + hypersnabb surf, HD/3D, smarta system


——————————
Uppdaterad: 200217