Guide: Surfa

Synfel: För den som ser dåligt finns flera hjälpmedel. Vanligast är glasögon eller linser, men det går också att operera ögonen. Alla har olika synfel och behöver därför hjälpmedel som är anpassade. Den som arbetar med synen kallas optiker. Glasögon är gratis för alla under 20 år, många arbetsgivare betalar för synhjälpmedel som används i jobbet och flera av de stora optikkedjorna har rabatter för pensionärer (vilket är bra i och med att synen förändras med åldern för de allra flesta).


Begrepp: Normalsyn betyder att man inte har något synfel.

Långsynthet (kallas även översynthet eller hyperopi) betyder att man ser dåligt på nära håll. Närsynthet (kallas även myopi) betyder att man ser dåligt på långt håll. Astigmatism betyder att man ser suddigt både på nära och långt håll. Astigmatism blandas ofta ihop med begreppet brytningsfel, men det är ett samlingsnamn för alla synfel som nämnts ovan. 


Optikerkedjor
Favoptic
Glasögonmagasinet
LensWay

Memira

Mister Spex
Smarteyes
Specsavers
Synoptik
Synsam


Synundersökning: När du gör en synundersökning hos en optiker så görs ofta ett test där du tittar på olika stora bokstäver. Om du bara kan se de största bokstäverna så har du en syn som kallas 0.1, vilket motsvarar 10% av ögats kapacitet. Om du kan se alla bokstäver, alltså även de allra minsta, så har du 100% syn, vilket kallas 1.0.


——————————
Uppdaterad: 200208