Guide: Surfa

Okej, vad är det här?
Syftet med den här webbsidan är att ge enkla svar på vanliga frågor som många undrar över då och då.


Berätta mer!
Inspirationen är bland annat hämtad från Susning, ELI5 och Klarspråk. Tanken är att bygga en bank med bas-information som är aktuell över längre tid. Målet är att upplevas som en bra Google-sökning (men allt innehåll skapas och redaktöras av en person och genomförandet ligger därför på en nivå som ska gå att hantera över tid). Tipsa gärna om bra källor, andra bra exempel och säg gärna till om något har blivit helt uppåt väggarna.

Kontaktvägar?
Bästa sättet att nå mig – skicka ett mail till kontakt@hola.nu så svarar jag så fort jag bara kan. 


Namnet då?
Hola är spanska och betyder hej. En äldre variant av hej är goddag. ”Goddag yxskaft” är ett gammalt uttryck som kan användas för att beskriva en situation där någons svar på en fråga inte har med själva frågan att göra.

Uttrycket kommer från en påhittad berättelse om en hantverkare som tillverkar yxskaft (alltså träskaft som är handtaget till en yxa). Hantverkaren är döv och försöker därför förbereda sig inför samtal genom att tänka igenom vad han ska svara. En person kommer gående mot honom. Hantverkaren gissar att besökaren först kommer fråga vad han tillverkar och sedan fråga om han vet vilken väg som leder till stan. Detta är vad han kommer svara, på chans, oavsett vilka frågor som faktiskt ställs. Därför blir konversationen på följande sätt:

Besökaren: Goddag!
Hantverkaren: Yxskaft.
Besökaren: Ni är allt lite vriden.
Hantverkaren: Åt vänster.

Och utropstecknen?
Det uppochnedvända utropstecknet i början av namnet är också hämtat från spanskan. Där placeras nämligen både utropstecken och frågetecken innan och efter hela meningen, vilket jag tycker är ett visuellt intressant och kommunikativt tydligt uttryck.


Finns någon "catchy" beskrivning?

Självklart! ¡Hola yxskaft! samlar svar på vanliga och återkommande funderingar. Innehållet skapas utifrån devisen "stop beating around the bush" (pang på rödbetan) och eftersträvar idealformatet "summan av kardemumman".